Fincsi házi zsemle
Van amire érdemes időt szánni
Bevallom, hogy amióta ezt a zsemlét sütöm, nem vettem boltban pékárut. Nekünk nagyon bejön, még a fiamnak is aki kerülte a szénhidrát ilyen irányú bevitelét.
Hozzávalók:
35 dkg búzaliszt
10 dkg sokmagvas kenyérmix (vitamill)
2,5 dkg élesztő
1,5 dl tej
1,5 dl víz
2 csapott kávéskanál só
5 dkg vaj
A tejet a vízzel együtt megmelegítem, belemorzsolom az élesztőt és egy kicsi cukrot teszek hozzá amíg az élesztő életre kel kimérem a többi anyagot. A vajat mindig felolvasztom. Összedolgozom a hozzávalókat, majd 1 órát kelesztem. Ezután lisztezett deszkára borítom finoman átdolgozom és egy rudat sodrok belőle. Ebből a mennyiségből 10 db zsemlét tudok készíteni. A magam részéről nem bonyolítom túl a dolgot, mert amikor levágom a zsemléhez az adagot egy kicsit meghengergetem és sütőlemezre teszem (így lesz hasonló formája mint a vágott zsemle)
Így még kelesztem legalább fél óráig letakarva. A sütőt már a sütés megkezdése előtt 15 perccel bekapcsolom 200 C-ra és az aljába kis lábosba vizet teszek, mert a gőzös sütő elengedhetetlen a fincsi zsemléhez. Kb. 25-30 percig sütöm és amikor kiveszem azonnal megkenem vízzel a tetejüket.
Egyszerűen isteni! És még egy apró trükk, amivel minden nap friss zsemlét eszünk: (tudom kb. mennyi zsemle fogy el 2 nap alatt) így a "felesleget" le szoktam fagyasztani. Amikor szükség van rá előveszem, amikor kiolvad olyan mint ha aznap sült volna!
Jó étvágyat!